IX Bal Otwartych Serc w Krośnie | Opublikowano 2020-02-17
Bal Otwartych Serc po raz dziewiąty! Charytatywna idea balu w tym roku skupiła blisko 150 gości. Tradycyjnym punktem programu balu była licytacja dzieł sztuki, gadżetów oraz innych pamiątek przekazanych przez znane osoby ze świata kultury, sztuki i sportu. Na aukcji licytowano ponad 50 przedmiotów - wszystkie znalazły nowych właścicieli. Dzięki hojności uczestników udało się zebrać 42 250 zł! Większość pieniędzy zostanie przekazana na pomoc Jakubowi Procaninowi, siatkarzowi II-ligowego MKS MOSiR Jasło. Pozostała część zostanie przeznaczona na pomoc podopiecznym fundacji.

Stałym punktem balu Otwartych Serc są również wyróżnienia prezydenta Krosna osób, które w swojej działalności społecznej lub zawodowej, wykazują się szczególną wrażliwością serca na potrzeby Krosna i jego mieszkańców.

W tym roku statuetką uhonorowany został Pan Marian Duda - prezes krośnieńskiego oddziału Towarzystwa Przyjaciół Dzieci, przewodniczący Rady Pożytku Publicznego w Krośnie, od 2008 r. społeczny rzecznik praw dziecka. - Ceniony pedagog, organizator działalności edukacyjnej, opiekuńczej, terapeutycznej. Z wielkim zaangażowaniem wspiera dzieci, których dobro jest dla niego najważniejsze. Niestrudzony orędowniki idei korczakowskiej ? mówił o laureacie Bronisław Baran, zastępca prezydenta Krosna.

Trzy statuetki "Otwartych Serc" przyznała również fundacja. Uhonorowano nią Andrzeja Plutę, Stanisława Tasza i Waldemara Hołdę. Profesor Andrzej Pluta jest współzałożycielem i kierownikiem Oddziału Hematologii Onkologicznej Szpitala Specjalistycznego Podkarpackiego Ośrodka Onkologicznego w Brzozowie. Waldemar Hołda jest lekarzem hematologiem związanym z Wojewódzkim Szpitalem Podkarpackim im. Jana Pawła II w Krośnie, choć pacjentów przyjmuje również w Brzozowie. W dziedzinie, w której się specjalizuje na co dzień ważą się losy ciężko, a czasem nieuleczalnie chorych ludzi. Trzeci z laureatów, Stanisław Tasz jest dyrektorem Sanatorium "Górnik" w Iwoniczu-Zdroju i przez wiele lat wspiera krośnieńską fundację i jej podopiecznych.

Statuetki Otwartych Serc wręczyli prezes fundacji Zygmunt Jerzyk z wiceprezesem Grażyną Więcek oraz przedstawicielami Rady Fundatorów Danutą Sanocką, Marią Kolendowską i Jackiem Zalewskim. Zygmunt Jerzyk z Grażyną Więcek wręczyli też pamiątkowe statuetki Piotrowi Przytockiemu i Bronisławowi Baranowi.

Zaskoczenie organizatorom sprawili tegoroczni maturzyści z I LO im. Mikołaja Kopernika w Krośnie, którzy w tym samym czasie mieli bal studniówkowy. Na aukcję przynieśli specjalne gadżety studniówkowe, które zostały wylicytowane za 800 zł.

Znakomitą atmosferę imprezy zapewniła brzozowska grupa "Kwarta Czystey". Tradycyjnie już bal prowadzili Zofia Czernicka i Zygmunt Jerzyk.

Galeria zdjęć: