Tomasz Filus wygrywa XXI Międzynarodowe Górskie Zawody Balonowe w Krośnie  Opublikowano: 2021-09-20
Od ponad dwudziestu lat, tu u nas w Krośnie ziemia łączy się z niebem w duchu sportowym i w szlachetnym celu, jaką niesie za sobą działalność Fundacji Otwartych Serc im. Bogusławy Nykiel-Ostrowskiej. Nie byłoby kontynuacji tej wspaniałej inicjatywy, gdyby nie ciężka praca i determinacja Grażyny Więcek i Zygmunta Jerzyka.

Uroczyste zakończenie i wręczenie nagród odbyło się w restauracji "Artis" w Moderówce. W bankiecie wzięły udział załogi balonowe, zaproszeni gości, przyjaciele i sympatycy Fundacji Otwartych Serc im. Bogusławy Nykiel-Ostrowskiej oraz władze miasta Krosna. Organizatorów swoją obecnością zaszczycili: Prezydent Miasta Krosna Pan Piotr Przytocki, Z-ca Prezydenta Miasta Krosna Pan Bronisław Baran, Przewodniczący Rady Miasta Krosna Pan Zbigniew Kubit, Radna Rady Miasta Krosna - przewodnicząca Komisji Kultury, Sportu i Rekreacji Pani Anna Dubiel oraz sponsorzy Prezes Zarządu Splast Sp. z o.o. Pan Tadeusz Sanocki, Dyrektor Górniczego Sanatorium Związkowego ?Górnik? w Iwoniczu Zdroju Pan Stanisław Tasz. Wszystkie załogi otrzymały nagrody i upominki ufundowane przez krośnieńskie huty szkła. Podziękowano wieloletniemu przyjacielowi fundacji, pomysłodawcy pucharów dla trzech pierwszych miejsc Panu Manuelowi Luiz Trillo. Uhonorowano również gazmajstra, prawdziwą kopalnię wiedzy balonowej i lotniczej, znanego i bardzo szanowanego w całym kraju mistrza Andrzeja Kolendowskiego. Młodsze pokolenie w osobie Grzegorza Hendzla szkoli się pod jego profesorskim okiem.

Podziękowania i słowa wielkiego uznania skierowali do nich młodzi wiceprezesi fundacji - Jakub Mika, Wiktor Więcęk i Grzegorz Matejczuk. Starsze pokolenie powoli ustępuje, przekazując wiedzę, dzieląc się doświadczeniem i udzielając cennych rad. Grażyna Więcek i Zygmunt Jerzyk otrzymali kwiaty i symboliczne prezenty, a zgromadzeni na sali goście nie kryli łez wzruszenia.

Górskie Zawody Balonowe w Krośnie, to jedne z najpiękniejszych i najbardziej widowiskowych wydarzeń sportowych w Polsce. Zawodom towarzyszyła świetna atmosfera i rewelacyjna pogoda. Warunki meteorologiczne do startów były znakomite.

Serdecznie dziękujemy mieszkańcom, gościom, sponsorom, władzom miasta, pilotom i ich załogom, mediom, fotografom oraz wszystkim osobom, które przyczyniły się do organizacji XXI Międzynarodowych Górskich Zawodów Balonowych. Do zobaczenia za rok!

Szersza relacja z tegorocznych zawodów balonowych na stronie www.gorskie-zawody-balonowe.pl