Pierwszy dzień polsko-słowackich zawodów balonowych  Opublikowano: 2014-05-02 12:53:47

W dniu wczorajszym rozpoczęła się rywalizacja załóg balonowych z Polski i Słowacji, biorących udział w polsko-słowackich zawodach balonowych zorganizowanych w ramach realizowanego przez Fundację "Otwartych Serc" im. Bogusławy Nykiel-Ostrowskiej projektu pn. „Podniebne pogranicze”.

Projekt  ten współfinansowany jest przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego i budżetu państwa za pośrednictwem Euroregionu Karpackiego w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska-Republika Słowacka 2007-2013.

W zawodach udział bierze 25 załóg z Polski i Słowacji.

Dzięki sprzyjającym warunkom atmosferycznym w dniu 1 maja udało się przeprowadzić 8 konkurencji w trakcie 2 lotów. Po pierwszym dniu zmagań sportowych, w klasyfikacji zawodów prowadzi załoga z Polski – Zbigniew Jagodzik (Leszno)

Długi weekend majowy jest świetną okazją do uczestnictwa w aktywnym śledzeniu rozgrywanych w dniach od 1 do 3 maja polsko-słowackich zawodów balonowych. Dla wszystkich odwiedzających miejsce rozgrywania zawodów zaplanowano atrakcje w postaci „balonu na uwięzi”, w którym każdy chętny będzie mógł poczuć klimat lotu balonem. Dodatkowo zaplanowane są występy amatorskich zespołów z Polski i Słowacji.

Dlatego serdecznie zapraszamy do skorzystania z atrakcji przygotowanych w ramach projektu.