Za nami XVI Górskie Zawody Balonowe  Opublikowano: 2015-05-05 14:37:46

W sobotę (2.05) wieczorem dobiegły końca XVI Międzynarodowe Górskie Zawody Balonowe w Krośnie. Zawodnicy, oprócz podniebnej rywalizacji, zmagali się z wiatrem. Ostatecznie pilotom udało się odbyć cztery punktowane loty, w trakcie których rozegrano siedemnaście konkurencji. Zwycięzcą 16. edycji zawodów został Litwin - Rimas Kostiuškevičius.

29 kwietnia zainaugurowano na krośnieńskim Rynku XVI Międzynarodowe Górskie Zawody Balonowe w Krośnie. Sportowa walka baloniarzy trwała trzy dni.

W zawodach uczestniczyli piloci biorący udział w wydarzeniach sportowych w całej Europie. Do Krosna zawitało 25 pilotów balonowych z Polski. W sporej grupie przybyli Litwini (12 załóg), dopisali również przedstawiciele Węgier (7 załóg). Odbyto łącznie pięć lotów, w tym cztery punktowane.

Więcej o zawodach na stronie Górskie Zawody Balonowe