XVIII Górskie Zawody Balonowe przeszły do historii.  Opublikowano: 2017-05-10 21:52:01

Krosno po raz 18 gościło baloniarzy. XVIII Międzynarodowe Górskie Zawody Balonowe przeszły do historii. Do rywalizacji stanęło 40 załóg z całej Polski i świata. W czasie trzech dni odbyły się cztery loty, w ramach których rozegrano 18 konkurencji. Pierwsze miejsce zajął Rokas Kostiuškevičius z Litwy.

Przez kilka dni zawodów Krosno odwiedziło kilkaset osób, które miały możliwość z bliska zobaczyć, na czym polega piękno sportu balonowego. 30 kwietnia wspólny popołudniowy start zawodników przy Hali Sportowo-Widowiskowej MOSiR Krosno zgromadził setki widzów. Podobnie było w ostatni dzień zawodów, gdzie piloci podejmując ostatnią konkurencję wykonali nalot nad krośnieńską halą. Tą piękną "paradą balonów" zawodnicy pożegnali się z mieszkańcami.

- Zawody były atrakcyjne dla samych zawodników, jak i mieszkańców Krosna. Pogoda nie była idealna, ale nie pamiętam, czy kiedykolwiek zawody dostarczyły tyle radości mieszkańcom. Wspaniałe sceny startów i lądowań, wspaniale przeloty nad miastem. Myślę, że zarówno organizatorzy, jak i władze miasta są już bez wyjścia. Te zawody trzeba kontynuować - mówi Zygmunt Jerzyk, dyrektor organizacyjny XVIII Międzynarodowych Górskich Zawodów Balonowych w Krośnie oraz prezes Fundacji Otwartych Serc im. Bogusławy Nykiel-Ostrowskiej.

- Dziękuje całej obsłudze zawodów oraz kolegom i koleżankom z Litwy i Ukrainy, którzy wspomagali te zawody. Bez ich ciężkiej pracy trudno byłoby zorganizować zawody na tak wysokim poziomie - mówi Witold Filus, dyrektor sportowy XVIII Miedzynarodowych Górskich Zawodów Balonowych w Krośnie.

Dziękuję wszystkim zawodnikom, którzy zechcieli przyjechać do naszego miasta. Przyjeżdżacie licznie, jesteśmy z tego dumni. Przejeżdżaliście przez lat osiemnaście, zapraszam przyjedźcie za rok - kończy Zygmunt Jerzyk.

Pełna relacja z na stronie  Górskie Zawody Balonowe

17:00 do 19:00 lub po wcześniejszym kontakcie telefonicznym: 502 604 822.