II Podkarpacka Konferencja Transplantologiczna "Podziel się życiem"  Opublikowano: 2008-12-25 09:14:19

Fundacja w dniu 12 grudnia 2008 zorganizowała w Krośnie II edycję Podkarpackiej Konferencji Transplantologicznej „Podziel się życiem”. Jak niektórzy zapewne pamiętają, pierwsza edycja konferencji odbyła się w kwietniu tego roku i skierowana była zarówno do środowisk medycznych, jak i do ogółu społeczeństwa.

Druga edycja adresowana była głównie do młodzieży z krośnieńskich szkół ponadgimnazjalnych. Swoje wykłady wygłosili uznani fachowcy od transplantologii, na czele z profesorem Piotrem Małkowskim z Warszawy. Tematyka konferencji miała za zadanie podnieść, niezbyt wysoką w regionie, świadomość związaną z przeszczepianiem narządów. Organizatorzy liczą, że treść i poziom wykładów zaowocują w przyszłości zwiększeniem ilości dawców narządów, bowiem obrazujące to statystyki stawiają Podkarpacie na jednym z ostatnich miejsc w kraju.