Podopieczni
Znajdują się informacje o niektórych podopiecznych naszej Fundacji. Klikając w poszczególne nazwiska, zapoznacie się z opisem stanu zdrowia osób, które zwróciły się do nas o pomoc w zbiórce 1% podatku i darowizn oraz dowiecie się czegoś więcej o nich samych.

Wszelkie informacje zamieszczone na tych podstronach są dostarczone przez naszych podopiecznych bądź ich bliskich, a potwierdzone dokumentacją medyczną oraz zweryfikowane przez naszą Fundację.

Każdy podopieczny naszej Fundacji podpisał z nami stosowne porozumienie, które reguluje formę zbierania środków finansowych i ich wydatkowania. Można też przeznaczyć nam swój „1%" podatku bez wskazywania beneficjenta. Fundacja nasza ma znacznie więcej podopiecznych niż tutaj przedstawiamy. Wówczas decyzję komu je przeznaczyć podejmie Zarząd FOS.

Dawid Radziejewski

7 września 2019 roku w wyniku nieszczęśliwego wypadku samochodowego doznał uszkodzenia rdzenia kręgowego, co spowodowało porażenie kończyn dolnych i uszkodzenie nerwu wzrokowego.

Marcel Zając

Nazywam się Marcel Zając, jestem szczęśliwym ojcem dwójki dzieci. Na skutek wypadku, który miał miejsce w lutym 2020 straciłem prawą nogę na poziomie między kolanem a stawem skokowym. Jeszcze do niedawna cieszyłem się życiem, prowadziłem aktywne życie rodzinne, uprawiałem sport, podróżowałem.

Cel szczegółowy: Marcel Zając

Kajetan Nowicki

Kajetan jest po operacji nowotworu, który umiejscowił się w rdzeniu kręgowym odcinka szyjnego kręgosłupa. Co tydzień jeździ na chemioterapię do kliniki onkologicznej Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.

Cel szczegółowy: Kajetan Nowicki

Gabriela Sidor

Mam na imię Gabriela. Jako dziecko chorowałam na nowotwór złośliwy tkanek miękkich ? wargi górnej. W intensywnym i bardzo ciężkim leczeniu przeszłam chemioterapię i radioterapię. Wskutek leczenia doszło do zniekształcenia twarzy. W kwietniu 2014 roku miałam wykonany zabieg przeszczepu kości twarzy oraz przeszczepu błony śluzowej jamy ustnej.

Cel szczegółowy: Gabriela Sidor

Paweł Milan

W październiku 2014 r. niespodziewanie pojawił się problem z jego zdrowiem. 4 listopada odbyła się operacja w Szpitalu w Brzozowie i oczekiwanie na wynik.

Cel szczegółowy: Paweł Milan

Adam Materniak

W październiku 2013 r. mój mąż Adam doznał rozległego wylewu krwi do mózgu, w wyniku czego został lewostronnie sparaliżowany. Po operacji ratującej życie w wyniku ciągłych komplikacji przeszedł jeszcze 8 kolejnych operacji.

Cel szczegółowy: Adam Materniak

Hania Gancarz

Mam na imię Hania. 11 grudnia 2015 roku wykryto u mnie nowotwór o nazwie NEUROBLASTOMA z IV stopniem zaawansowania. Ja nie wiem co to takiego jest ale moi rodzice są przez to bardzo smutni. Jest to guz w wśrodpiersiu który dał mi przerzuty do główki, na żebra i na prawą kość biodrową.

Cel szczegółowy: Hania Gancarz

Kacper Wiech

Prosimy WAS o 1% Waszego podatku. Pieniądze chcemy przeznaczyć na rehabilitację Kacperka. Nasz syn ma chorobę Reclinghausena, której skutkami są guzy umiejscowione na mózgu. Kacperek musi być rehabilitowany aby uformować jego rozwój psycho-motoryczny. Bardzo prosimy o dobry gest który umożliwi nam dalszą rehabilitację.

Cel szczegółowy: Kacper Wiech

Ewa Kamińska

Nazywam się Ewa Kamińska. W 2012 roku wykryto u mnie guza mózgu (astrocytoma GII wg WHO). Od tamtego czasu choruję również na padaczkę W grudniu 2012 roku miałam radioterapię. Przez kilka lat żyłam nadzieją, że radioterapia całkowicie zatrzyma rozwój nowotworu.

Cel szczegółowy: Ewa Kamińska

Łukasz Mercik

Nazywam się Łukasz Mercik. Ojciec dwóch synów 9-letniego Szymona i 2 letnego Błażeja. W styczniu tego roku zdiagnozowano u mnie sla czyli stwardnienie boczne zanikowe. Jest to postępująca, nieuleczalna choroba neuronu ruchowego.

Cel szczegółowy: Łukasz Mercik

Ryszard Belczyk

Od 16 lat walczę z rakiem nerki. Moja walka jest trudna, zważywszy iż NFZ odmówił mi finansowania leczenia. Rak dał przerzuty m.in. na kręgosłup i w związku z tym w październiku 2016 r. przeszedłem operację odbarczenia rdzenia kręgowego.

Cel szczegółowy: Ryszard Belczyk

Małgorzata Lorens

Nazywam się Lorens Małgorzata, jestem mężatką i mam czworo dzieci. Zmagam się z postępującym nowotworem jelita grubego. Obecnie jestem w trakcie chemioterapii i radioterapii, czeka mnie także operacja.

Cel szczegółowy: Małgorzata Lorens

Robert Pelczarski

Pękł mu tętniak tętnicy łączącej przedniej. W skutek powikłań doznał udaru niedokrwiennego lewej półkuli mózgu, co za tym idzie niedowład prawostronny. W tej chwili jest przytomny, nie mówi, skupia wzrok na mówiącym, sam porusza lewą ręką i nogą, oddycha przez tracheostomię, karmiony jest przez PEG.

Cel szczegółowy: Robert Pelczarski

Jakub Jaracz

Jestem Kubuś, urodziłem się w 28 tygodniu ciąży, ważyłem zaledwie 1000g. Od pierwszego dnia walczyłem o swoje życie, teraz walczę o lepsze jutro. Konsekwencją wcześniactwa jest opóźnienie psychoruchowe, widzę słabo tylko na jedno oczko.

Cel szczegółowy: Jakub Jaracz

Kamil Stencel

Kamil Stencel to chłopiec, który urodził się z wieloma wadami. Od początku swojego życia związany jest z salą operacyjną, gdzie lekarze starają się naprawić to co nie jest takie jak być powinno.

Cel szczegółowy: Kamil Stencel

Tomasz Stach

W sierpniu 2013 roku uległem ciężkiemu wypadkowi. Na skutek tego doznałem rozległego urazu, czaszkowo mózgowego jak również złamania kręgosłupa. Dziś zmagam się z niepełnosprawnością, mam bardzo duże problemy z poruszaniem się o własnych siłach, gdyż mam niedowład 4 kończynowy.

Cel szczegółowy: Tomasz Stach

Maciej Bąk

Maciej 29.07.2012 roku został napadnięty i dotkliwie pobity przez trzech mężczyzn. Został natychmiast przewieziony karetką do szpitala w Bielsku-Białej, gdzie wykonano operację ratującą jego życie, po stwierdzeniu między innymi urazu czaszkowo-mózgowego, niewydolności krążeniowo-oddechowej.

Cel szczegółowy: Maciej Bąk

Maciej Frydrych

Nazywam się Maciej Frydrych. Urodziłem się z MPDZ ( spastyczność czterokończynowa). Od urodzenia nie chodzę, poruszam się przy pomocy balkonika lub kul. Interesuje się wschodnimi sportami walki. Spastyczność rąk utrudnia mi wykonywanie podstawowych czynności.

Cel szczegółowy: Maciej Frydrych

Anna Wasilewska

Nazywam się Anna Wasilewska, jestem po operacji wszczepienia stymulatorów mózgu w przedni płat do obu półkul mózgu. W dniu 14.11.2013 roku przeszłam zabieg wymiany stymulatorów (generatorów) będący kontynuacją pierwszej operacji.

Cel szczegółowy: Anna Wasilewska

Krzysztof Wojdyła

Krzysiu jest chłopcem lubiącym czytać książki. Ma domowe nauczanie. Jego hobby to opieka nad świnkami morskimi. Krzysiu boryka się z wieloma problemami zdrowotnymi.

Cel szczegółowy: Krzysztof Wojdyła

Beata Jajko

Nazywam się Jajko Beata. Jestem osobą z niedowładem połowicznym lewostronnym po operacji guza mózgu. Mam na utrzymaniu 6-osobową rodzinę. Posiadam stopień niepełnosprawności znaczny od marca 2011r. Wymagam całodobowej opieki drugiej osoby.

Cel szczegółowy: Beata Jajko

Matuesz Szarek

Mam na imię Mateusz. Interesuję się sportem i elektroniką. Jestem osobą niepełnosprawną. Od urodzenia choruję na Czterokończynowe Porażenie Mózgowe. W dzieciństwie przeszedłem kilka operacji.

Numer KRS: 0000221146 Cel szczegółowy: Mateusz Szarek

Małgorzata Żywicka

Mam na imię Małgorzata. Mężatka, jedno dziecko - córka Paulina. W 2010 roku zdiagnozowano u mnie stwardnienie rozsiane (choroba centralnego układu nerwowego prowadząca do niepełnosprawności). Obecnie czekam na decyzję ZUS w sprawie przyznania renty.

Numer KRS: 0000221146 Cel szczegółowy: Małgorzata Żywicka

Grzegorz Niemczyk

Grzesiek to sympatyczny, młody człowiek, którego pasją jest muzyka i sport - przede wszystkim piłka nożna. Nie wiadomo jak dalej potoczy się nie tylko jego kariera sportowa, ale całe życie.

Numer KRS: 0000221146 Cel szczegółowy: Grzegorz Niemczyk

Fundacja z balonową duszą.

Tutaj dwa zdania o powiązaniach fundacji z GZB ...