Podopieczni
Znajdują się informacje o niektórych podopiecznych naszej Fundacji. Klikając w poszczególne nazwiska, zapoznacie się z opisem stanu zdrowia osób, które zwróciły się do nas o pomoc w zbiórce 1% podatku i darowizn oraz dowiecie się czegoś więcej o nich samych.

Wszelkie informacje zamieszczone na tych podstronach są dostarczone przez naszych podopiecznych bądź ich bliskich, a potwierdzone dokumentacją medyczną oraz zweryfikowane przez naszą Fundację.

Każdy podopieczny naszej Fundacji podpisał z nami stosowne porozumienie, które reguluje formę zbierania środków finansowych i ich wydatkowania. Można też przeznaczyć nam swój „1%" podatku bez wskazywania beneficjenta. Fundacja nasza ma znacznie więcej podopiecznych niż tutaj przedstawiamy. Wówczas decyzję komu je przeznaczyć podejmie Zarząd FOS.

Grzegorz Niemczyk

Grzesiek to sympatyczny, młody człowiek, którego pasją jest muzyka i sport - przede wszystkim piłka nożna. Nie wiadomo jak dalej potoczy się nie tylko jego kariera sportowa, ale całe życie.

Numer KRS: 0000221146 Cel szczegółowy: Grzegorz Niemczyk

Małgorzata Żywicka

Mam na imię Małgorzata. Mężatka, jedno dziecko - córka Paulina. W 2010 roku zdiagnozowano u mnie stwardnienie rozsiane (choroba centralnego układu nerwowego prowadząca do niepełnosprawności). Obecnie czekam na decyzję ZUS w sprawie przyznania renty.

Numer KRS: 0000221146 Cel szczegółowy: Małgorzata Żywicka

Matuesz Szarek

Mam na imię Mateusz. Interesuję się sportem i elektroniką. Jestem osobą niepełnosprawną. Od urodzenia choruję na Czterokończynowe Porażenie Mózgowe. W dzieciństwie przeszedłem kilka operacji.

Numer KRS: 0000221146 Cel szczegółowy: Mateusz Szarek

Beata Jajko

Nazywam się Jajko Beata. Jestem osobą z niedowładem połowicznym lewostronnym po operacji guza mózgu. Mam na utrzymaniu 6-osobową rodzinę. Posiadam stopień niepełnosprawności znaczny od marca 2011r. Wymagam całodobowej opieki drugiej osoby.

Cel szczegółowy: Beata Jajko

Krzysztof Wojdyła

Krzysiu jest chłopcem lubiącym czytać książki. Ma domowe nauczanie. Jego hobby to opieka nad świnkami morskimi. Krzysiu boryka się z wieloma problemami zdrowotnymi.

Cel szczegółowy: Krzysztof Wojdyła

Anna Wasilewska

Nazywam się Anna Wasilewska, jestem po operacji wszczepienia stymulatorów mózgu w przedni płat do obu półkul mózgu. W dniu 14.11.2013 roku przeszłam zabieg wymiany stymulatorów (generatorów) będący kontynuacją pierwszej operacji.

Cel szczegółowy: Anna Wasilewska

Maciej Frydrych

Nazywam się Maciej Frydrych. Urodziłem się z MPDZ ( spastyczność czterokończynowa). Od urodzenia nie chodzę, poruszam się przy pomocy balkonika lub kul. Interesuje się wschodnimi sportami walki. Spastyczność rąk utrudnia mi wykonywanie podstawowych czynności.

Cel szczegółowy: Maciej Frydrych

Maciej Bąk

Maciej 29.07.2012 roku został napadnięty i dotkliwie pobity przez trzech mężczyzn. Został natychmiast przewieziony karetką do szpitala w Bielsku-Białej, gdzie wykonano operację ratującą jego życie, po stwierdzeniu między innymi urazu czaszkowo-mózgowego, niewydolności krążeniowo-oddechowej.

Cel szczegółowy: Maciej Bąk

Tomasz Stach

W sierpniu 2013 roku uległem ciężkiemu wypadkowi. Na skutek tego doznałem rozległego urazu, czaszkowo mózgowego jak również złamania kręgosłupa. Dziś zmagam się z niepełnosprawnością, mam bardzo duże problemy z poruszaniem się o własnych siłach, gdyż mam niedowład 4 kończynowy.

Cel szczegółowy: Tomasz Stach

Kamil Stencel

Kamil Stencel to chłopiec, który urodził się z wieloma wadami. Od początku swojego życia związany jest z salą operacyjną, gdzie lekarze starają się naprawić to co nie jest takie jak być powinno.

Cel szczegółowy: Kamil Stencel

Jakub Jaracz

Jestem Kubuś, urodziłem się w 28 tygodniu ciąży, ważyłem zaledwie 1000g. Od pierwszego dnia walczyłem o swoje życie, teraz walczę o lepsze jutro. Konsekwencją wcześniactwa jest opóźnienie psychoruchowe, widzę słabo tylko na jedno oczko.

Cel szczegółowy: Jakub Jaracz

Robert Pelczarski

Pękł mu tętniak tętnicy łączącej przedniej. W skutek powikłań doznał udaru niedokrwiennego lewej półkuli mózgu, co za tym idzie niedowład prawostronny. W tej chwili jest przytomny, nie mówi, skupia wzrok na mówiącym, sam porusza lewą ręką i nogą, oddycha przez tracheostomię, karmiony jest przez PEG.

Cel szczegółowy: Robert Pelczarski

Małgorzata Lorens

Nazywam się Lorens Małgorzata, jestem mężatką i mam czworo dzieci. Zmagam się z postępującym nowotworem jelita grubego. Obecnie jestem w trakcie chemioterapii i radioterapii, czeka mnie także operacja.

Cel szczegółowy: Małgorzata Lorens

Ryszard Belczyk

Od 16 lat walczę z rakiem nerki. Moja walka jest trudna, zważywszy iż NFZ odmówił mi finansowania leczenia. Rak dał przerzuty m.in. na kręgosłup i w związku z tym w październiku 2016 r. przeszedłem operację odbarczenia rdzenia kręgowego.

Cel szczegółowy: Ryszard Belczyk

Łukasz Mercik

Nazywam się Łukasz Mercik. Ojciec dwóch synów 9-letniego Szymona i 2 letnego Błażeja. W styczniu tego roku zdiagnozowano u mnie sla czyli stwardnienie boczne zanikowe. Jest to postępująca, nieuleczalna choroba neuronu ruchowego.

Cel szczegółowy: Łukasz Mercik

Ewa Kamińska

Nazywam się Ewa Kamińska. W 2012 roku wykryto u mnie guza mózgu (astrocytoma GII wg WHO). Od tamtego czasu choruję również na padaczkę W grudniu 2012 roku miałam radioterapię. Przez kilka lat żyłam nadzieją, że radioterapia całkowicie zatrzyma rozwój nowotworu.

Cel szczegółowy: Ewa Kamińska

Kacper Wiech

Prosimy WAS o 1% Waszego podatku. Pieniądze chcemy przeznaczyć na rehabilitację Kacperka. Nasz syn ma chorobę Reclinghausena, której skutkami są guzy umiejscowione na mózgu. Kacperek musi być rehabilitowany aby uformować jego rozwój psycho-motoryczny. Bardzo prosimy o dobry gest który umożliwi nam dalszą rehabilitację.

Cel szczegółowy: Kacper Wiech

Hania Gancarz

Mam na imię Hania. 11 grudnia 2015 roku wykryto u mnie nowotwór o nazwie NEUROBLASTOMA z IV stopniem zaawansowania. Ja nie wiem co to takiego jest ale moi rodzice są przez to bardzo smutni. Jest to guz w wśrodpiersiu który dał mi przerzuty do główki, na żebra i na prawą kość biodrową.

Cel szczegółowy: Hania Gancarz

Adam Materniak

W październiku 2013 r. mój mąż Adam doznał rozległego wylewu krwi do mózgu, w wyniku czego został lewostronnie sparaliżowany. Po operacji ratującej życie w wyniku ciągłych komplikacji przeszedł jeszcze 8 kolejnych operacji.

Cel szczegółowy: Adam Materniak

Michał Wojtuń

Moje kłopoty ze zdrowiem zaczęły się w szkole ponadgimnazjalnej, gdzie uczyłem się na mechanika samochodowego. Pierwsze objawy choroby wydawały się zwykłym przeziębieniem. Wielkim zaskoczeniem dla mnie było gdy na wizycie u lekarza rodzinnego niby ze zwykłym przeziębieniem zostałem skierowany na kompleksowe badania.

Cel szczegółowy: Michał Wojtuń

Paweł Milan

W październiku 2014 r. niespodziewanie pojawił się problem z jego zdrowiem. 4 listopada odbyła się operacja w Szpitalu w Brzozowie i oczekiwanie na wynik.

Cel szczegółowy: Paweł Milan

Gabriela Sidor

Mam na imię Gabriela. Jako dziecko chorowałam na nowotwór złośliwy tkanek miękkich ? wargi górnej. W intensywnym i bardzo ciężkim leczeniu przeszłam chemioterapię i radioterapię. Wskutek leczenia doszło do zniekształcenia twarzy. W kwietniu 2014 roku miałam wykonany zabieg przeszczepu kości twarzy oraz przeszczepu błony śluzowej jamy ustnej.

Cel szczegółowy: Gabriela Sidor

Kajetan Nowicki

Kajetan jest po operacji nowotworu, który umiejscowił się w rdzeniu kręgowym odcinka szyjnego kręgosłupa. Co tydzień jeździ na chemioterapię do kliniki onkologicznej Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.

Cel szczegółowy: Kajetan Nowicki

Marcel Zając

Nazywam się Marcel Zając, jestem szczęśliwym ojcem dwójki dzieci. Na skutek wypadku, który miał miejsce w lutym 2020 straciłem prawą nogę na poziomie między kolanem a stawem skokowym. Jeszcze do niedawna cieszyłem się życiem, prowadziłem aktywne życie rodzinne, uprawiałem sport, podróżowałem.

Cel szczegółowy: Marcel Zając

Fundacja z balonową duszą.

Tutaj dwa zdania o powiązaniach fundacji z GZB ...