Aktualności

VII Bal Charytatywny "otwartych serc" przeszedł do historii. Zebrano ponad 31 tysięcy złotych

Utworzono 13.02.2018 r.

Ponad 31 tysięcy złotych zebrano na aukcji VII Balu Charytatywnego organizowanego przez Fundacja Otwartych Serc z Krosna. Środki zostaną przekazane na rzecz podopiecznych Fundacji. Wydarzenie to również okazją do uhonorowania osób, którzy w szczególny sposób otwierają swe serca dla potrzebujących.

Bal został zorganizowany już po raz siódmy. Dzięki niemu zbierane są środki na pomoc kilkudziesięciu podopiecznym fundacji, w szczególności osobom chorym na choroby nowotworowe. W tym roku duża część zebranych środków przekazana zostanie na leczenie Tomasza Brzeskiego - sportowca, który uległ poważnemu wypadkowi.

Podziękowania należą się wszystkim darczyńcom, którzy przekazali cenne eksponaty licytowane podczas balu. W tym roku, pod młotek poszły dzieła sztuki oraz gadżety sportowe, w tym koszulka Roberta Lewandowskiego z jego autografem, a także inne atrakcje, jak choćby lot balonem czy kolacja z prezydentem Krosna. Łącznie ponad 30 licytacji zakończyło się sukcesem i znalazło swoich odbiorców.

"Za wrażliwość na potrzeby społeczne Krosna i jego mieszkańców"
Ważnym punktem balu są nagrody dla osób, które przez cały rok, w szczególny sposób angażują się w pomoc innym. Prezydent Krosna w tym roku uhonorował Gabrielę Kuźniar działającą w akcji ?Szlachetna Paczka? i Wojciecha Malinowskiego, który od początku powstania Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta w Krośnie był zaangażowany w dzieło pomocy drugiemu człowiekowi.

Gabriela Kuźnar - młoda, energiczna osoba o wielkim sercu, dla której los drugiego człowieka nigdy nie był obojętny. Mimo wielu zajęć i obowiązków znajduje czas by pomagać potrzebującym. Od czterech lat działa w projekcie "Szlachetna Paczka", akcji realizowanej w ramach Stowarzyszenia Wiosna, działającego na co dzień w Krakowie.

W 2017 r. po raz drugi pełniła obowiązki Liderki Szlachetnej Paczki rejonu krośnieńskiego. Warto wspomnieć, że jest to największy rejon w Polsce pod względem potrzebujących, jak i samych wolontariuszy. W ubiegłym roku dzięki zaangażowaniu 35 wolontariuszy udało się pomóc 96 rodzinom.

Do zadań Gabrieli należy między innymi rekrutacja wolontariuszy, przygotowanie ich do pracy z rodzinami oraz darczyńcami, którzy chcą pomóc osobom znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej. Gabriela czuwa nad wszystkimi etapami projektu, aby w efekcie końcowym stanowiły jedną całość. Finał Szlachetnej Paczki zawsze jest czasem wielkich emocji. Towarzyszą one zarówno wolontariuszom, darczyńcom, jak i samym rodzinom, które ze łzami w oczach odbierają przygotowane podarunki.

Swoją otwartością i pozytywnym nastawieniem potrafi motywować do działania, do zmian na lepsze. Zawsze służy pomocą i cennymi wskazówkami. Uśmiech nie znika z jej twarzy, jest pogodna i pełna empatii. Resztki swojego wolnego czasu poświęca na wizyty i opiekę nad pacjentami Krośnieńskiego Hospicjum.

Wojciech Malinowski ? od początku powstania Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta w Krośnie był zaangażowany w dzieło pomocy drugiemu człowiekowi. Już jako wiceprezydent Krosna, 14 kwietnia 1993 r. uczestniczył w otwarciu "Kuchni dla Ubogich" św. Brata Alberta, która znajdowała się wówczas w dzisiejszym "Oratorium".

Od 2015 r. Wojciech Malinowski pełni funkcję prezesa Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta w Krośnie, a w poprzednich latach był wiceprezesem. Zawsze aktywnie uczestniczy w akcjach organizowanych przez Towarzystwo.

Jest osobą życzliwą, oddaną pracy dla osób najuboższych, często skrzywdzonych przez los. W swych działaniach kieruje się wyczuciem i wielkim sercem. Dla każdego znajdzie czas. Wysłucha, pomoże rozwiązać trudny problem. Zawsze służy radą. Nikomu nie odmówi pomocy. Swoją dobrocią ogarnia wszystkich potrzebujących - bezdomnych zarówno młodych, jak i starszych, a także pracowników, członków koła i wolontariuszy Towarzystwa.

Fundacja Otwartych Serc im. Bogusi Nykiel-Ostrowskiej nagradza osoby, które od wielu lat wspierają jej działalność. Statuetki Otwartych Serc trafiły w ręce Renaty Waszczuk - lekarza ginekologa-onkologa z Brzozowa oraz Zofii Czernickiej - prezenterki telewizyjnej, od lat wspierającej działania fundacji.