Statuetki Fundacji "Otwarte Serca" wręczone podczas Balu.Opublikowano 2019-02-18

Bal Charytatywny jest też okazją do uhonorowania osób szczególnie zasłużonych dla naszej Fundacji.

W tym roku statuetkę „Otwarte Serca” przyznaliśmy P. Markowi Stefańskiemu, prezesowi firmy IDS BUD oraz dr n med. P. Wacławowi Śmiertce. ?Firma IDS- BUD Sp. z o.o. jest od kilku lat głównym sponsorem Górskich Zawodów Balonowych, współorganizowanych przez FOS, a Jej prezes jest nam zawsze przychylny i gotowy do pomocy. ?Dzięki kilkuletniej współpracy z dr Wacławem Śmiertką, specjalistą ginekologii onkologicznej, członkiem Polskiego Towarzystwa Onkologicznego; kilkadziesiąt pacjentek z Podkarpacia zostało przez Niego skonsultowanych. „W kontaktach z pacjentem jest zarówno lekarzem jak i człowiekiem, który otwiera swoje serce i w pewnym sensie daje je pacjentowi. (…) Nauczyciel, mentor, i niedościgniony wzór do naśladowania dla kilku pokoleń młodych lekarzy.”

Tradycją balu jest także przyznawanie Nagrody Prezydenta Miasta Krosna "za wrażliwość na potrzeby społeczne Krosna i jego mieszkańców" ustanowionej w celu uhonorowania osób fizycznych, firm lub instytucji za prowadzoną działalność charytatywną. ?W tym roku laureatem został P. Tadeusz Sanocki, twórca i właściciel firmy Splast, firmy z 30-letnia tradycją. "To niepowtarzalna osobowość o wyjątkowej wrażliwości społecznej. Osoba niezwykle życzliwa, która poprzez swoją aktywność jednoczy ludzi do wspólnego działania. Zaangażowany w niesienie pomocy potrzebującym udziela wsparcia fundacjom i stowarzyszeniom działającym w regionie. (...)?Zarządzana przez pana Tadeusza firma jest jednym z największych pracodawców Krosna i regionu".

Więcej na temat laureata oraz pełna relacja z Balu na Oficjalnej stronie (http://www.krosno.pl/pl/aktualnosci/art7239,dobro-zawsze-powraca-viii-bal-charytatywny-otwartych-serc.html) Miasta Krosna.