Konferencja pn. „Tradycje lotnicze pogranicza jako potencjalny produkt turystyczny”  Opublikowano: 2014-04-30 13:35:36

Projekt pn. „Podniebne pogranicze” jest współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżet państwa za pośrednictwem Euroregionu Karpackiego

W dniu 25 kwietnia 2014 r. w Krośnie odbyła się konferencja pn. „Tradycje lotnicze pogranicza jako potencjalny produkt turystyczny” w ramach projektu
pn. „Podniebne pogranicze” realizowanego w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska – Republika Słowacka 2007-2013.

W konferencji udział wzięło 200 osób. W trakcie konferencji swoje prelekcje przedstawiło dwóch ekspertów. Głównym tematem była prezentacja zaplecza lotniczego obszarów pogranicza i możliwości posłużenia się jego niewykorzystanym dotychczas potencjałem, w celu rozwoju społeczno-gospodarczej rzeczywistości regionu, w tym realnych szans na utworzenie nowych miejsc pracy i intensyfikację działań związanych z promocją lokalnej marki „Podniebne Pogranicze“.

W trakcie konferencji przeprowadzony został panel dyskusyjny poświęcony strategii rozwoju obszarów pogranicza w oparciu o nowopowstałą ofertę.