Majowy piknik na trawie - niekończąca się radość dzieci | Opublikowano 2022-05-04
W prawdziwie letniej, balonowej atmosferze bawili się mieszkańcy regionu, którzy tłumnie przybyli na tereny zielone przy hali widowiskowo-sportowej na Bursakach w pierwszomajowe popołudnie. Organizatorzy przygotowali moc atrakcji dla dzieci. "Prawdziwy piknik, na to czekaliśmy no i balony, jest super." - mówiła Pani Natalia z dziećmi w kolejce do dmuchanych zjeżdżalni. Zgromadzeni mieszkańcy mogli posmakować regionalnych oraz ukraińskich specjałów. Dużym zainteresowaniem cieszyły się gry planszowe oraz animacje dla najmłodszych. Liczni fani samochodów zabytkowych wymieniali poglądy, spotkać można było wiele osób ze swoimi czworonożnymi przyjaciółmi. Eksponowane były również zbiory Muzeum Misyjnego Sióstr Misjonarek św. Piotra Klawera.

Rekreacji na łonie natury, w pięknym majowym słońcu towarzyszyły balony na uwięzi. Mieszkańcy mogli podziwiać starty balonów z bardzo bardzo bliskiej odległości, chętni mogli zrobić pamiątkowe zdjęcia z kosza balonu, a załogi opowiadały z czego składa się balon i co należy do ekwipunku podczas lotu. Gdy zapadał zmierzch odbył się "nocny" pokaz - balony rozświetliły się podkreślając swój majestatyczny kształt. Fundacja Otwartych Serc im. Bogusławy Nykiel-Ostrowskiej organizuje wsparcie dla Ukraińców między innymi poprzez zakup i przekazanie na teren Ukrainy niezbędnych leków, produktów spożywczych, agregatów prądotwórczych. Zakup wyposażenia do punktu dla Uchodźców przy ul. Czajkowskiego 49 w Krośnie, czy też współorganizację pikniku jak ten, gdzie społeczność ukraińska mogła choć na chwilę zapomnieć o trwającej w ich kraju wojnie.

Organizatorami pikniku byli: Krosno Miasto Szkła we współpracy z Fundacją Otwartych Serc im. Bogusławy Nykiel-Ostrowskiej, Miejskim Ośrodkiem Sportu i Rekreacji w Krośnie oraz Regionalnym Centrum Kultur Pogranicza w Krośnie. Partnerami byli Cellfast, Multigastro, AP Vivio, Fundacja Wielkie Serce, GraTY, Związek Kynologiczny Oddział Krosno.

fot. W.Więcek / M.Matelowski (FOS), M.Gałuszka (Krosno112)