"Lżejszy od powietrza" - balonowa wystawa w bibliotece  Opublikowano: 2014-04-25 09:53:04

Od 30 kwietnia do 7 czerwca 2014 r. w Krośnieńskiej Bibliotece Publicznej w Krośnie prezentowane będą prace malarskie pokazujące sport balonowy. Otwarcie wystawy zatytułowanej "Lżejszy od powietrza" odbędzie się 7 maja 2014 r. o godz. 17:00 w Saloniku Artystycznym Biblioteki (ul. Wojska Polskiego 41).

Wystawę zorganizowało Stowarzyszenie Towarzystwa Balonowego GWIAZDA z Krosna oraz Stowarzyszenie Nowa z Krakowa, a sponsorem jest Firma Szkoleniowo-Doradcza AVENHANSEN z Krakowa.

Prace wykonały dzieci i osoby dorosłe: uczestnicy Warsztatu Terapii Zajęciowej Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym - Koło w Krośnie oraz zajęć w Środowiskowym Domu Samopomocy w Potoku k. Krosna, podopieczni Stowarzyszenia Nowa z Krakowa. Autorami prac są również uczniowie szkół podstawowych z gminy Bochnia, uczestnicy konkursu plastycznego "Balony nad ziemią bocheńską" XX Krakowskich Zawodów Balonowych i VI Pucharu Niebo Otwartej Europy oraz sympatycy Stowarzyszenia GWIAZDA z Krosna.

Na wystawie zobaczyć będzie można m.in. kolorowe montgolfiery unoszące się wśród chmur, nad wieżami kościołów w Krośnie i Krakowie, sunące w szyku nad zakolem Wisły, pilotów - postacie z bajek trzymające w dłoniach kolorowe szarfy łączące ich z doświadczeniem pierwszych aeronautów.

- Lot balonem jest symbolem wzbicia się ponad: własne niemożności, niepełnosprawność, obawy. Prace były tworzone z myślą, iż jesteśmy w stanie spojrzeć na problemy z różnej perspektywy, także z lotu ptaka. Sport balonowy jest doskonałym tematem pracy twórczej. Montgolfiery nie tylko inspirowały Nadara, ale także uczestników wystawy "Lżejszy od powietrza". Każdy z nich miał możliwość unieść się na skrzydłach fantazji. Zależy nam na pokazaniu, iż wrażliwość na piękno jest niezależna od wieku, czy niepełnosprawności - mówi Aneta Leśniak, prezes Stowarzyszenia GWIAZDA z Krosna.

kbp