Podsumowanie VIII Balu Charytatywnego Opublikowano 2019-02-18

Wszystkich ofiarodawcom i licytującym o wielkich sercach i portfelach dziękujemy!!
Połowa zebranej kwoty z licytacji zgodnie z zapowiedzią zostanie przeznaczona na potrzeby leczenia Oli Czajki, dziesięciomiesięcznej dziewczynki z Krościenka Wyżnego, która urodziła się z rzadką chorobą genetyczną. Druga połowa zostanie przeznaczone na potrzeby innych Podopiecznych Fundacji oraz osób chorujących zgłaszających się po pomoc.

Gośćmi Balu byli P. Magdalena i Grzegorz Czajka, rodzice Oli, którzy opowiedzieli o chorobie córeczki i koniecznym, długotrwałym leczeniu. Ola cierpi na achondroplazję, rzadką chorobą genetyczną, zwaną potocznie karłowatością. Objawia się ona ogólnym zaburzeniem proporcji ciała, skróceniem nóżek i rączek, obniżonym napięciem mięśniowym i przykurczem rąk. Ola wymaga codziennej rehabilitacji i wizyt u wielu specjalistów. Rodzice chcą, by mogła samodzielnie się poruszać, dlatego przygotowują się do długotrwałego procesu operacyjnego wydłużenia kończyn metodą IIlizarowa.

Dziękujemy Rodzicom Oli za ciepłe słowa.

Odwiedzili nas także P. Agnieszka i Tomasz Brzescy. Na ratowanie zdrowia Pana Tomasza, sportowca, który uległ wypadkowi podczas zawodów narciarskich w ski-alpinizmie w 2017 r, przeznaczyliśmy połowę kwoty z licytacji eksponatów podczas zeszłorocznego Balu.

Pan Tomasz dzięki stałej rehabilitacji odzyskuje zdrowie, może samodzielnie chodzić i jeździć na rowerze; ale wciąż jest w procesie leczenia.