Upamiętnienie 10 rocznicy katastrofy smoleńskiej | Opublikowano 2020-04-11
Fundacja Otwartych Serc im. Bogusławy Nykiel-Ostrowskiej oddała hołd pamięci ofiar katastrofy smoleńskiej, która miała miejsce 10 kwietnia 2010 r. W imieniu Fundacji kwiaty pod tablicą umieszczoną na budynku Urzędu Miasta Krosna przy ul. Staszica 2 złożyła Grażyna Więcek. Podczas aktu uczczenia pamięci był także obecny Prezydent Miasta Krosna Piotr Przytocki oraz Przewodniczący Rady Miasta Krosna Zbigniew Kubit.

Od przodu: Piotr Przytocki ? Prezydent Miasta Krosna, Grażyna Więcek - Wiceprezes Fundacji Otwartych Serc im. Bogusławy Nykiel-Ostrowskiej, Zbigniew Kubit - Przewodniczący Rady Miasta Krosna

W katastrofie polskiego samolotu wojskowego, do której doszło w Smoleńsku w sobotę, 10 kwietnia 2010 roku zginęło 96 osób, wśród nich: prezydent RP Lech Kaczyński z małżonką Marią Kaczyńską, ostatni prezydent RP na uchodźstwie Ryszard Kaczorowski, wicemarszałkowie Sejmu i Senatu, grupa osiemnastu parlamentarzystów, dowódcy wszystkich rodzajów Sił Zbrojnych RP, pracownicy Kancelarii Prezydenta, szefowie instytucji państwowych, duchowni, przedstawiciele ministerstw, organizacji kombatanckich i społecznych oraz osoby towarzyszące, stanowiący delegację polską na uroczystości związane z obchodami 70. rocznicy zbrodni katyńskiej.